Nieuw gezondheidscentrum Vredesplein in Oud Woensel alsmaar groter

Terug naar nieuwsoverzicht
Geplaatst op: 17-10-2011 om 19:57:13
Gezamenlijke visie: Laagdrempelige zorg aanbieden
Nieuw gezondheidscentrum Vredesplein alsmaar groter

Zorg op maat, korte lijnen en dicht bij bewoners zitten. Het zijn de sleutelwoorden van het toekomstige gezondheidscentrum Vredesplein, dat zich meer en meer begint te ontwikkelen tot een breed gedragen centrum voor eerstelijnszorg. In maart van dit jaar werd de samenwerkingovereenkomst tussen de eerste partners ondertekend, naar verwachting medio 2012 start de bouw. 

Het idee van gezamenlijke huisvesting speelde al jaren bij Kring-apotheek Nijpels, Huisartsenpraktijk De Ruijter en Vogelzang en Fysiotherapie Woensel-Zuid. Zij vonden in Domein een partner die niet alleen hun droom waar kon maken, maar ook dezelfde ideeën over zorg had. Inmiddels blijkt het initiatief steeds meer een zwaan-kleef-aan effect te krijgen. Drie nieuwe partners in de eerstelijnszorg hebben al laten weten dat ook zij interesse hebben om zich aan te sluiten.

In deze tijd is het belangrijk dat wonen en zorg dicht bij elkaar zitten. “Natuurlijk werken we nu als huisartsen, apotheek en fysiotherapie ook samen, maar dat wordt straks nog makkelijker”, zegt fysiotherapeut en woordvoerster Corrine Haan van het gezondheidscentrum in wording. “Als je bijvoorbeeld straks naar de dokter gaat, hoef je voor een recept maar twee stappen verder te zetten, want zo dichtbij zit de apotheek. En als ik als fysiotherapeut iets waarneem wat niet met mijn vak te maken heeft, kan ik de patiënt makkelijker snel doorsluizen naar de huisarts.”

Toen Domein te horen kreeg dat er al een initiatief liep voor een gezondheidscentrum, zag de corporatie dit als een kansrijke samenwerking en sloot graag aan. "We waren namelijk zelf ook al bezig met de vraag hoe we mensen in de nieuwe wijk rond het Vredesplein zo goed en zo dichtbij mogelijk van zorg zouden kunnen voorzien. Als woningcorporatie hebben we namelijk ook een opgave op sociaal maatschappelijk gebied", zegt Procesmanager Stedelijke Vernieuwing van Domein, Bert Kaiser. “Het was een goede optie om in de nieuwbouw naast ons nieuwe hoofdkantoor een gezondheidscentrum te realiseren."

Woningcorporatie Domein wil met het nieuwe gezondheidscentrum haar directe verbondenheid met de wijk laten zien. Ook handig denkt Corrine Haan. "Bepaalde problemen hebben natuurlijk ook met wonen te maken. Als een oudere bijvoorbeeld niet langer zelfstandig kan wonen, is het handig dat je de partner die over wonen gaat, dichtbij in de buurt hebt zitten. We hebben een gezamenlijke gedragen visie op zorg en onze intentie is dat we laagdrempelige zorg willen leveren die de hele mens betreft .”